Istoria Orasului Odorheiu Secuiesc | Istoric Odorheiu Secuiesc | Geneza Odorheiu Secuiesc | Date cronologice

Istoria Orasului Odorheiu Secuiesc | Cetatea Miko | Cetatea-ruina Odorheiu-Secuiesc | Castelul Lazar din Lazarea




Cazare Romania > Tinutul Secuiesc > Judetul Harghita > Cazare Odorheiu Secuiesc > Istoric Odorheiu Secuiesc


 
 

Istoric Odorheiu Secuiesc

Oferte Odorheiu Secuiesc 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Odorheiu Secuiesc

Nota 4.8 din 10 pe baza a 1 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Odorheiu Secuiesc

 
     
 
 
 
     
 
 

In ceea ce priveste istoria acestor meleaguri, o problema controversata in randul istoricilor o constituie, cand s-a stabilit populatia secuiasca pe acest teritoriu, care este originea lor. Cronicile confirma ca intotdeauna limba lor materna a fost si este cea maghiara.

Izvoarele istorice arata ca secuii in zonele Treiscaune - Ciuc - Odorhei si Gheorgheni au fost stabiliti in secolul al XIII-lea pentru apararea hotarelor rasaritene. Izvoarele scrise ramase din acest secol, registrele papale din 1333-1334 atesta numeroase asezari locuite de aceasta comunitate in zonele Ciuc, Odorhei si Gheorgheni.

Datorita rolului pe care au indeplinit secuii in apararea hotarelor, le-au fost acordate privilegii speciale care au contribuit la pastrarea obiceiurilor etnice si sociale. In secolul XVI, odata cu intemeierea principatului independent al Transilvaniei si in randul secuilor s-a accentuat divizarea paturilor sociale, fapt care a influentat structura economico-sociala a comunitatii. Aceasta divizare si nemultumirile de clasa au dus la izbucnirea unor rascoale impotriva domnitorilor J??nos Zsigmond, B??thori Istv??n si B??thori Zsigmond.

Domnitorii din secolul XVII au recunoscut vechile privilegii, pentru serviciile aduse principiilor, insa odata ce Ardealul a intrat sub dominatia Habsburgica in anul 1690, secuimea a trebuit sa se supuna noilor conditii. Aceste conditii si mai ales obligativitatea inrolarii in ostile greniceresti a dus la rascoala de la Siculeni din anul 1764, inabusita de armata Habsburgica.
Rascoalele din anii 1601-1602 si navalirile repetate ale tatarilor intre anii 1657-1661, respectiv 1694 au afectat foarte grav aceste tinuturi.

Secuimea a avut o contributie deosebita atat in razboaiele de independenta conduse de principele R??k??czi Ferenc al II-lea, cat si in revolutia din 1848-1849. In vara anului 1849 (31 iulie-01 august) intre Ciuc si Casin pe varful Nyerges a avut loc una dintre ultimele confruntari din timpul revolutiei intre armata revolutionara si cea imperiala.

In timpul dualismului pe actualul teritoriu al judetului existau doua judete - Ciuc si Odorhei, iar zona Toplitei apartinea judetului Mures-Turda. Din cauza slabei dezvoltari a industriei, a cailor de comunicatii (cale ferata), meleagurile secuiesti au avut o dezvoltare mai lenta fata de alte zone. Dupa construirea caii ferate economia a cunoscut o tendinta de dezvoltare, in primul rand in domeniul industriei lemnului. Avantul dezvoltarii socio-economice de la inceputul secolului a fost zdrobit de primului razboi mondial.

Incepand cu anul 1920 s-a schimbat structura politica. Dupa retrocedarea Ardealului locuitorii acestor meleaguri s-au acomodat la noile conditii sociale si de viata.
Monumentele arhitecturale existente in zona estica si vestica a judetului pastreaza si astazi ceea ce au mostenit de la cultura crestina a vestului. Aici pot fi gasite monumentele gotice si renascentiste situate la limita estica al ariei culturale europene.

In secolul XIII a fost construita in Odorheiu-Secuiesc capela Isus, fiind martor a stilului roman-tarziu in Ardeal. Una dintre cele mai frumoase constructii populare gotice este biserica-fortificata din Carta, construita in sec. al XV-lea, cu bastioanele si turnul portii gotice si cu ferestrele sale ascutite.

O alta perla arhitectonica este turnul bisericii din Racu-Ciuc construit in sec. al XIV-lea cu picturile murale exterioare. Frescele de pe peretii bisericii-fortareata din Darjiu au fost pastrate din sec. al XIV-lea reprezentand legenda Sfantului Ladislau, dar ceea ce este deosebit este faptul ca in peretii fortaretei au fost create nise in care se pastreaza si astazi cerealele satului si hrana in general.

Am putea continua lista adaugand biserica unitariana din Inlaceni, biserica catolica din Joseni, biserica reformata din Daia, biserica din Sumuleu-Ciuc, biserica Sfantu-Ioan din Delnita, biserica-monument din Armaseni, manastirea ortodoxa din Toplita.
Din randul monumentelor istorice amintim numai cateva cum ar fi Cetatea Mik?? din Miercurea Ciuc, cetatea-ruina din Odorheiu-Secuiesc si castelul L??z??r din Lazarea.